marți, 5 mai 2015

Identificarea situaţiilor problemă



Acest material vizează competenţa / rezultat al învăţării :” Realizarea mentenanţei hardware a sistemelor de calcul desktop şi laptop utilizând instrumente adecvate, conform specificaţiilor”
Verifică problemele evidente:
Cabluri externe necuplate (sau cuplate necorespunzător)
 a)                                       b)                                       c)
                    Figura 3.2.1 Cuplă externă de date montată incorect

În figura 3.2.1 în imaginea (a) este afişată o cuplă parţial desprinsă ceea ce va duce la lipsa semnalului pentru video-proiector. În imaginea (b) este afişată o cuplă neasigurată, ceea ce poate duce la o lipsă a semnalului în timpul unei prezentări la o simplă atingere a cablului. În imaginea (c) cupla de date este asigurată parţial ce ar putea duce la o lipsă a semnalului la video-proiector dacă dintr-un motiv sau altul decidem să schimbăm poziţia acestuia.
   a) corect                                                 b) incorect

                                 Figura 3.2.2 Cuplă de alimentare

În figura 3.2.2 în imaginea (a) este afişată o cuplă de alimentare montată corect, iar în imaginea (b) este montată incorect. După cum se observă în aceste imagini este suficient ca 4 mm să nu fie folosiţi atunci când cuplăm spre alimentare din 18 mm efectivi ai cuplei
• Cablu interne necuplate sau cuplate necorespunzător
Cel mai adesea se poate întâmpla să decuplăm unitatea optică şi să uităm să o reconectăm. Dar atunci când ne grăbim, putem omite cuplarea corectă ca cuplelor (figura 3.2.3 a si b).
                                a)                                         b)                                         c)
Figura 3.2.3 Cuplarea firelor de alimentare

Recunoaşteţi un cuplaj imperfect prin miros şi zgomot caracteristic.
• Ordine de încărcare incorectă în BIOS (verificaţi aceste setări).
Figura 3.2.4 Ordine de căutare a sistemului de operare

În figura 3.2.4 se poate observa ordinea în care calculatorul caută să încarce sistemul de operare. Dacă în unitatea optică se află un cd nebootabil va trece peste acestea la unitatea de dischetă şi abia apoi la harddisc. Dacă în unitatea floppy se află o dischetă nebootabilă există posibilitatea ca sistemul să se blocheze fără să se încarce un sistem de operare. Pentru a funcţiona calculatorul se scoate discheta şi se reporneşte sistemul sau la următoarea repornire se schimbă ordinea de încărcare lăsându-se harddisk-ul primul.
• Întrerupătorul de pe sursă se află în poziţia oprit (figura 3.2.5) sau întrerupător de pornire în aşteptare (figura 3.2.6a– led portocaliu).

  a) oprit                                  b) pornit                           a) în aşteptare                  b) pornit – led verde


Buton de pornire a sursei unui PC                     Buton cu semnalizare luminoasă a stării de functionare


Sursa de protecţie este oprită (se porneşte de la butonul dedicat).
• Dispozitivul este defect (figura 3.2.7 a curea transmisie sărită, figura 3.2.8 unitate floppy blocata cu tăbliţa protectoare a dischetei)

a)                                                                         
Figura 3.2.7 Curea de transmisie sărită       Figura3.2.8 Unitate floppy blocată 

Figura 3.2.9 Pini îndoiţi din cauza manipulării incorecte

Alte posibile defecte: ventilator blocat la sursa de alimentare datorită transportului, curea de transmisie ruptă la unitatea optică, ansamblu radiator-ventilator desprins de pe soclu din cauza transportului, pini îndoiţi la microprocesor datorită manipulării incorecte (figura 3.2.9)
Verificaţi toate cablurile dacă sunt conectate la locurile lor.
Îndepărtaţi şi reconectaţi cablurile. Reporniţi calculatorul sau dispozitivele de reţea.
Când depanaţi, porniţi calculatorul şi ascultaţi codul transmis sub formă de semnal sonor. Reţineţi semnalul sonor şi căutaţi (în manualul plăcii de bază ) pentru a determina codul specific hardware-ului în cauză.
În cazul în care calculatorul porneşte, şi se opreşte după testul POST, investigaţi setările BIOS pentru a determina unde se găseşte problema. Uitaţi-vă în manualul plăcii de bază pentru a vă asigura că setările BIOS sunt corecte. La curăţarea sau înlocuirea ventilatorului, verificaţi mai întâi dacă calculatorul este în garanţie. Puteţi pierde garanţia dacă vă apucaţi să înlocuiţi sau să curăţaţi ventilatorul sursei (figura 3.2.10 ). Dacă ventilatorul este gripat şi are firele lipite în placa sursei se recomandă înlocuirea sursei.
În timpul funcţionării monitorului, culorile pot avea într-un colţ tendinţa către culoarea mov. În acest caz se poate folosi funcţia de demagnetizare a monitorului ce este apelabilă în meniul afişat pe ecran la apăsarea unui buton de control.
Figura 3.2.10 Sursă de alimentare               Figura 3.2.11 Mesaje pe monitor


Atunci când pe monitor apar alte informaţii decât cele la care vă aşteptaţi să apară (figura 3.2.11), sau monitorul afişează doar culori de bază intermitent (roşu, albastru, etc.) sau imaginea este neclară, sau imaginea baleiază vertical sau orizontal, încercaţi să opriţi monitorul şi să-l porniţi din nou. Dacă nu se remediază problema, decuplaţi-l de la alimentare, respectiv cupla de date, ştergeţi-l de praf, şi recuplaţi-l din nou. Dacă este în garanţie şi problema persistă duceţi-vă şi reclamaţi defectul.


Probleme legate de garanţie
Atrage-ţi atenţia clientului asupra transportării echipamentelor de calcul. Acesta trebuie să se facă în cutiile originale cu ajutorul distanţierelor sau suporţilor (polistiren, carton, pungă antistatică, etc.) furnizaţi la cumpărarea produsului, manualelor tehnice şi a cd-urilor de instalare. Nerespectarea condiţiilor de transport poate duce la pierderea garanţiei.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu