Întreţinerea unui calculator (portabil sau desktop) însemnă în primul rând evitarea şocurilor mecanice. În acest scop se poate folosi o geantă de transport atunci când luăm calculatorul portabil în diverse călătorii.În cazul calculatoarelor desktop se recomandă transportarea lor în cutia furnizată la cumpărare. Se recomandă să nu se folosească calculatorul portabil în timpul deplasării pe teren accidentat.Este indicat ca în cazul unei astfel de deplasări calculatorul portabil să fie închis, sau setat pe un mod de aşteptare. Nu obturaţi locaşurile de aerisire, când lucraţi. Încercaţi să aşezaţi laptopul pe o suprafaţă plană, pentru o mai bună aerisire.
Se recomandă să nu transportaţi sau să ridicaţi calculatorul portabil ţinându-l doar de ecran. Nu folosiţi laptopul în condiţii vitrege. După transport, când există diferenţe de temperatură aşteptaţi câteva minute până la punerea în funcţiune.
Pentru a nu pierde date în timp ce lucraţi la un calculator portabil nu utilizaţi, respectiv nu activaţi dispozitive ce pot întrerupe funcţionarea sistemului. Salvaţi datele în mod suplimentar pe un CD sau DVD sau alt dispozitiv de stocare. Pentru protecţia datelor, în timp ce navigaţi pe internet sau folosiţi dispozitive externe folosiţi o soluţie de securitate (o suită de programe ce cuprinde antivirus, antispyware, firewall, etc.) pentru verificarea integrităţii acestora.
O atenţie deosebită trebuie acordată ecranului. În acest sens reglaţi luminozitatea pentru a avea cea mai bună vizibilitate. La birou, în cazul calculatorului portabil, dacă situaţia vă permite, folosiţi un monitor extern. Dacă nu folosiţi un monitor extern programaţi pauzele pentru oprirea monitorului la nivelul cel mai scurt convenabil. Citiţi cu atenţie manualul de utilizare al calculatorului portabil referitor la folosirea modului de economisire a energiei şi a setărilor referitoare la ecran.
Curăţarea carcasei calculatorului portabil se face cu ajutorul unei cârpe moi, înmuiată în apă curată sau soluţie de apă şi detergent slab. Nu folosiţi cârpa prea umedă, pentru a nu pătrunde apă în carcasa aparatului. Dacă nu dispuneţi de cârpe sau nu ştiţi dacă detergentul este slab, se pot folosi şerveţele speciale şi soluţie. Nu se recomandă folosirea soluţiilor abrazive, acestea ar putea distruge ecranul. Soluţiile nu se aplică direct pe ecran. Acestea se aplică pe cârpă sau şerveţel şi apoi se şterge ecranul.
Pentru a proteja calculatorul, instalaţi sau folosiţi o sursă de protecţie, dacă nu o aveţi deja instalată. Verificaţi la sursa de curent neîntreruptibil (UPS) dacă are baterii adecvate. Dacă timpul de menţinere fără curent a scăzut considerabil înlocuiţi bateria sau bateriile. Menţineţi locul în care este aşezat UPS curat. Verificaţi cablurile conectate la UPS pentru a evita problemele de conectivitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu