a) b)
Figura 5.1.1 Procesoare
a) b)
Figura 5.1.2 Folosirea brăţării antistatice la o curăţare
periodică
a) b)
Figura 5.1.3 Soclu procesor cu impurităţi
Placa de bază
Se recomandă înlocuirea bateriei de BIOS dacă după o perioadă îndelungată de utilizare a calculatorului nu mai rămân setările salvate în BIOS. Scoaterea bateriei de pe placa de bază se face uşor cu ajutorul unei şurubelniţe,se apasă pe clema de fixare (figura 5.1.4).
a) cu dipswitch b) cu jumper
Memoria RAM
Se curăţă de praf cu ajutorul unei pensule sau cu un tampon înmuiat în alcool izopropilic. Se verifică dacă acestea sunt aşezate corect în soclurile lor.Unităţi interne: harddisk-ul.
Figura
5.2.1 Harddisk
La fel ca pe ventilatoare, pe unităţile de tip harddisck se poate acumula, în timp, praf (figura 5.2.1). Acesta dăunează unităţii pentru că determină încălzirea acesteia. Pentru curăţare se decuplează cupla de alimentare, cupla de date, se deşurubează şuruburile de fixare, se scoate din locaşul intern şi se curăţa extern cu o pensulă.Dacă unitatea de harddisk trebuie transportată, atunci aceasta se face în cutii sau pungi speciale. Plăci adaptoare: video, sunet, reţea, etc.
Se curăţă de praf cu ajutorul unei pensule. Se verifică dacă acestea sunt bine prinse în carcasă, respectiv cuplate cu soclul din placa de bază. Plăcile adaptoare, memoria, placa de bază pot fi transportate în pungi antistatice . La mânuirea lor folosiţi brăţara antistatică .
Radiatoare
Curăţarea radiatoarelor se face cu aer comprimat sau prin spălare şi uscare. Suprafaţa care va prelua căldura de la procesor se va şterge ulterior cu şerveţel înmuiat în alcool izopropilic. Această parte nu se va mai atinge cu mâna pentru a nu lăsa urme de grăsime (figura 5.2.2 c).
Figura 5.2.2 Curăţarea
ansamblului ventilator – radiator
VentilatoarePentru curăţarea lor este bine ca acestea să se desfacă din sursa de alimentare, carcasă procesor sau procesor video. De regulă sunt asigurate în 4 şuruburi. Atenţie la desfacere s-ar putea să găsiţi şi sisteme antivibraţie (şuruburi speciale sau coliere din cauciuc sau plastic). Curăţaţi de praf paletele ventilatoarelor, pentru că acesta îl vor face să funcţioneze din ce în ce mai greu. Pentru această operaţie puteţi folosi o pensulă . Dacă ventilatorul este înţepenit sau se mişcă greu sau are joc radial se recomandă înlocuirea lui cu unul nou.
Sursa de alimentare
Observaţi ventilatorul sursei, dacă este încărcat de praf, curăţaţi-l (vezi figura 5.2.3).
Figura 5.2.3 Ventilator
al sursei Figura
5.2.4 Ventilator de carcasă
îmbibat de praf
Poate prezenta ventilatoare în spate pentru o mai bună aerisire, respectiv un filtru pentru ventilatorul procesorului. Nu lăsaţi ca filtru să se îmbâcsească precum cel din figura 5.2.4.
Figura 5.2.5 Filtru ventilator procesor îmbâcsit Figura 5.2.6 Praf în interiorul carcasei
Este importantă şi curăţarea carcasei pentru că se strânge
praf şi în interiorul acesteia.De regulă carcasa, în timpul transportului,
poate fi asigurată într-o cutie de carton pe care puteţi să o deschideţi uşor
cu o foarfecă , un cuter, dacă a fost în prealabil sigilată sau calculatorul
este nou.
Cabluri de interconectare
Sursa de alimentare este cuplata la reţeaua electrică prin intermediul cablului de alimentare. Când cuplaţi sau decuplaţi cablu de alimentare cu o mână prindeţi de conector şi cu alta va sprijiniţi pe carcasă/priză.Decuplaţi ştecherul de alimentare de la priza de alimentare ţinând cu o mână de ştecher şi cu cealaltă de priză şi apoi ştecherul de alimentare din sursa în mod similar.
Proceduri de curăţare desktop
Întreţinere hardware:Asiguraţi-vă că partea hardware operează corespunzător:
§ Verificaţi starea componentelor (stare condensatori – să nu fie umflaţi, crăpaţi sau lipicioşi,aspect de ruginit, conectori – bine cuplaţi, funcţionarea ventilatoarelor de răcire: din sursa de alimentare, al procesorului, de pe placa video, de pe carcasa dacă e cazul).
§ Reparaţi sau înlocuiţi componentele uzate (ventilatoare zgomotoase).
§ Păstraţi componentele curate (îndepărtaţi praful de pe ventilatoare, din sursa de alimentare, de pe componentele din interiorul calculatorului; curăţaţi mouse-ul şi tastatura). La curăţarea prafului (o dată pe an după caz) se recomandă îndepărtarea plăcii de bază. Aceasta poate fi asigurată în carcasă prin două sau mai multe şuruburi. La diverse modele pe lângă şuruburi (cu sau fără distanţiere metalice) se folosesc distanţiere din plastic. Cablurile nefolosite pot fi asigurate cu ajutorul bridelor de plastic.
Unitatea optică
Dacă unitatea optică nu este folosită un timp se poate recurge la un disc de curăţare .Verificaţi manualul tehnic al unităţii de scriere dacă nu interzice folosirea acestor tipuri de disk-uri.
Unitatea
floppy se poate controla periodic dacă nu are cumva blocată în interior o
dischetă, dacă permite introducerea unei dischete, dacă nu are tăbliţa
protectoare a dischetei blocată în interior, dacă nu are alte corpuri străine.
Verificarea se face prin demontarea unităţii şi a capacului protector.
Figura 5.2.7
Unitate de dischetă la care a fost desfăcut capacul protector
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu